Pozovite: 011/ 250 91 72 | Email: eurodent.ord@gmail.com

Nega mlečnih zuba

Najvažnija funkcija mlečnih zuba osim žvakanja, govora i estetike je da "čuvaju"!

Mnogi roditelji misle da o mlečnim zubima ne treba voditi preterano računa, da su nebitni jer umesto njih dolaze stalni zubi. To "pouzdano znaju" iz sopstvenog iskustva, ni trenutak se ne pitajući zašto njima nedostaju tri ili četiri stalna zuba. To je naravno velika greška i ovakvim principom nesvesno nanose zdravstvenu štetu svojim potomcima koju je kasnije teško, a nekad i nemoguće ispraviti. Sam mehanizam nastanka karijesa ide otprilike ovako: Neadekvatnom higijenom stvara se nevidljivi sloj naslaga tzv. plaka po zubima kojim se bakterije "hrane" a metabolišući ovu "poslasticu "; stvaraju kisele produkte koji izazivaju demineralizaciju gleđi i postepen nastanak karijesa.

Zato higijena usta počinje i pre nicanja prvih zuba. Sterilnom gazicom blago natopljenom u mlaki fiziološki rastvor, kamilicu ili vodu lagano treba čistiti usta bebe. Po nicanju prvih zubića potrebno je uključiti i četkicu za zube (četkica za uzrast od 0-2 godine poznatog proizvođača) bez paste, i laganim pokretima u smeru nicanja zuba čistiti ih. Pasta se uključuje u uzrastu kada dete nauči da je ispljune nakon pranja. Prvih nekoliko godina (5-6 godina) roditelji peru zube deci jer ona nemaju motoriku u tom uzrastu potrebnu za pravilno pranje zuba. Nakon roditelja može se četkica dati i detetu da simulira pranje i igra se. Zubi se peru 2-3 puta dnevno pravilnim pokretima u dovoljnom vremenskom intervalu da čišćenje bude pedantno.

Komentari

O ordinaciji EURODENT

U stomatološkoj ordinaciji Eurodent, dočekaće Vas sa osmehom i pažnjom, a Vi ćete se osećati prijatno i sigurno. Nakon dugogodišnjeg iskustva ponosni smo na veliki broj zadovoljnih pacijenata. I dalje se trudimo da zadržimo stečenu reputaciju i poverenje a zadovoljni pacijenti su naša najbolja preporuka.